wo 19 jun 2019 21:30

Wat doe je met onweer op een zeilboot?

Vanavond zouden we wedstrijdzeilen. Niet op Inspirit met KlaasJan, maar op een klein kajuitbootje, vanuit Monnickendam. Maar het weer zat niet mee. Code oranje voor Brabant. Onweer verwacht op het Markermeer. En dan? Uitvaren, of niet? Wat zeggen de boekjes? Bij onweer zo snel mogelijk het water af. Niet uitvaren dus....
Tijdens m'n eerste oversteek terug naar Nederland overviel het onweer me toen we midden op de Noordzee waren. Bliksemschichten, vrijwel onmiddellijk gevolgd door een harde knal. Zowel aan stuurboord als aan bakboord sloeg het in. Huurboot. Polyester. Staat de mast op de kiel of op het dek? Geleidt het naar het water? En wat kunnen we doen? Op zo'n moment kun je geen kant meer op.
Ondertussen heb ik dik tien jaar en twintig duizend mijl meer ervaring. Maar wat doe je als het onweer je overvalt en de kant geen optie meer is? Die vraag blijft ingewikkeld te beantwoorden.
Zaterdagochtend varen we met de @Kustzeilers naar de Shetland eilanden. Bijna 500 mijl, non-stop. Een peuleschil als ik het vergelijk met de Indische Oceaan, maar ontzettend ver als je voor het eerst solo los gooit. Nu gaan we samen. Double handed. Het is een mooi vooruitzicht en ik heb er zin in.
De kans op onweer is klein. Maar wat als ...? Dan zullen we het ermee doen, blijven varen, zo hard als we kunnen, en ook dan zullen we berichtjes posten, met beeld én geluid. Op deze website en op de Facebookpagina van de @kustzeilers.

Terug naar complete blog.